Stappenplan: je baby in bad doen

Met een new born baby in je armen is het soms even zoeken naar je nieuwe routines. Je baby in bad doen is er daar een van. De meeste pasgeboren baby’s vinden het badritueel heel fijn. Even lekker verzorgd worden door papa of mama in het warme, aangename water.

En ook de meeste ouders genieten van dit momentje samen met hun new born. Met het stappenplan: je baby in bad doen, kan het niet mis gaan.

Stappenplan voor het babybadje

Stap 1: verzamel alles wat je nodig hebt

Begin met het verzamelen van alles wat je nodig hebt voor in en na het badje. Denk aan een verzorgende badolie en een washandje. En een badthermometer om de temperatuur van het badwater op te meten. Maar ook aan een badcape die je meteen nadat je kindje uit het warme water komt om kan wikkelen. Verder is het handig om de volgende spullen klaar te leggen: een verschoonkussen met daarop een hydrofiele doek (hier kan je kindje voor en na het badderen op gelegd worden). Een schone luier, verzorgingsproducten zoals een babyborstel en babyolie. Een schoon rompertje en een setje kleding.

Stap 2: zorg voor een warme omgeving

Vergeet de ramen niet dicht te doen en zet de kachel eventueel wat hoger zodat je kindje in een warme omgeving in bad kan gaan. Dat is aangenaam voor je mini en de overgang van het warme water naar de lucht is dan niet zo groot na het badderen. Leg een warme bamboe badcape klaar die je meteen om je baby heen kan wikkelen. Bamboe droogt snel en bovendien is het zacht voor de gevoelige huid van je kindje.

Stap 3: vul het badje

De fijnste en veiligste temperatuur van het water voor in het babybadje is tussen de 36 en 38 graden Celsius. Dit meet je het beste met een badthermometer en die kan je tijdens het badderen ook in het water laten zitten. Dan zie je het meteen wanneer het water te veel afkoelt. Voeg eventueel een paar druppel badolie toe aan het water. Leg alvast een washandje klaar en hang een badcape om je nek.

Stap 3: je baby gaat in bad

Leg je kindje op het verschoonkussen en doe de kleertjes voorzichtig uit. Ondersteun vervolgens het nekje het hoofd van je baby en laat hem of haar rustig in het badje zakken. Blijf het nekje ondersteunen zodat het gezicht van je mini niet onder water kan komen. Het genieten kan beginnen voor zowel je baby als voor jou! Met je vrije hand kan je het washandje gebruiken om je kindje zachtjes te wassen.

Stap 4: na het badderen

Til je kindje uit het badje en leg het tegen jou en de badcape aan. Willen de cape om het lijfje van je baby heen en doe de capuchon op zodat het hoofdje lekkeer warm blijft. Leg daarna je mini op het verschoonkussen en droog hem of haar zachtjes af. Heb je geen badcape? Dan is een grote hydrofiele doek ook goed.

Stap 5: het verzorgingsritueel

Nadat je een luier hebt aangetrokken bij je baby kan je de haartjes rustig kammen met een zachte babyborstel. Het lijfje van je kindje kan je eventueel insmeren met een paar druppels babyolie. Daarna kan je baby aangekleed worden en is hij of zij klaar voor de dag of de nacht.

Bamboe Badcape